Hastane Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Hastane Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Hastane Mikrobu ve Tehlikeleri

Hastane mikrobu, günümüzde oldukça tehlikeli sonuçlara neden olmaktadır. Bu mikroptan ölenlerin sayısı giderek artmaktadır. Ameliyat, doğum, kanser gibi hastalıkların tedavisi için hastaneye gidenlerin kaptığı mikrop nedeniyle hastalar uzun süre yoğun bakımda kalmakta ve hatta yaşamını kaybetmektedir.

Hastane mikrobu, her yerde rastladığımız mikroplardan farklı değildir. Ancak bu mikropların özellikleri arasında antibiyotiklere karşı daha dirençli olmaları onları daha tehlikeli hale getirmektedir. Çünkü hastanelerde antibiyotikler oldukça fazla oranda kullanılmaktadır. Burada antibiyotiklere duyarlı olanlar ölmekte, aralarında dirençli olan mikroplar ise seçime uğrayarak canlı kalmaktadır. Bu yüzden hastane mikropları dirençli hale gelmektedir ve tedavileri güçleşmekte, hatta olanaksız hale gelmektedir.

Hastane Mikrobu Nasıl Yayılır?

Hastane mikrobunun hastaları etkisi altına alma sebebi, hastanedeki personelin temizliğe yeterince dikkat etmemesidir. Bir hastada olan mikrop, başka bir hastaya ona bakan personelin eli aracılığıyla yayılmaktadır. Sağlık personellerinin hastalarla ilgilendikten sonra, hemen ellerini antiseptikli solüsyonlarla sterilize etmesi gerekir. Bunu her hastadan sonra yapmaları gerekir. Bu durum sağlık personeli açısından da risktir. Hastalardan kaptıkları hastane mikrobu nedeniyle kendileri de bundan etkilenmektedir.

Hastane Mikrobu Nasıl Bulaşır ve Korunma Yolları Nelerdir?

  • Hastanelerde hasta sayısının fazla olması, hastaların yakın yatması, ziyaretçilerin kalabalık olması mikrobun yayılmasındaki en önemli etkenlerdir.
  • Hastane mikrobuna karşı en önemli tedbir temizliğe dikkat edilmesidir.
  • Sağlık personeli sayısının arttırılması, hastalar ve personel arasındaki yoğunluğun azaltılması gerekir.
  • Bu mikrobun bebeklerde ve ağır hasta olanlarda daha etkili olması, bu kişilerin vücut direncinin az olmasından kaynaklanır. Bu yüzden özellikle yeni doğan servisinde görevli personel eğitimli olmalıdır.

Hastane Mikrobuna Karşı Alınacak Önlemler

  • Gerekmediği sürece gündelik yaşamda antibiyotik tüketilmemelidir. Buna dikkat edilmediği takdirde, hastane mikrobuna ve enfeksiyonuna yatkınlık artmaktadır.
  • Gidilen hastanede enfeksiyon kontrol bölümünün olup olmadığı öğrenilmelidir.
  • Muayene olanlar öncelikle doktorun, hemşire ve diğer personelin ellerini temizlediğine dikkat etmelidir.
  • En iyi kabul edilen hastanelerde bile %3-10 oranında hastane mikrobu görülme olasılığı vardır. Bu nedenle tedbirlerin alınması faydalıdır. Personel temizliğine çok dikkat edilmelidir.
  • Doğum açısından erken doğum riski taşıyorsanız, mutlaka yeni doğan ünitesi olan hastaneler tercih edilmelidir.
  • Yoğun, kalabalık hastaneler yerine, hasta sayısı az olan hastaneler tercih edilmelidir.
  • Hastaneye gidileceği zaman eller antiseptik solüsyonla temizlenmeli, en azından sabunla yıkanmalıdır.
  • Hastanelerde hastalarla temas mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Hastanede hastaya mikrop bulaştırma riski olduğu kadar, hastanenin de ziyaretçilere mikrop bulaştırma riski vardır.
  • Hastanelerde tuvaletlere, atık kutulara temasta çok dikkat edilmelidir. Hastane mikrobunun en yoğun olduğu yerler arasında bunlar vardır.
  • Hastanelerde tahlil yapılan laboratuvarlara girmekten kaçınılmalıdır. Buralara sadece ilgili kişiler girmelidir.

Hastane mikrobuna karşı hastanelerin çoğunda yaklaşık 3 ayda bir toplanan enfeksiyon komitesi, alınan ve alınacak önlemler hakkında değerlendirme yapar. Bunun yanında hastaların, ziyaretçilerin ve personelin de gereken önlemleri alması hastane mikrobundan korunmaya yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Mikropları Nelerdir?

Diş Mikropları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mide Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Mide Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Göz Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Göz Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Elimizdeki Mikroplar Nelerdir?

Elimizdeki Mikroplar Nelerdir?

Mikrop Türleri ve Özellikleri

Mikrop Türleri ve Özellikleri

Bağırsakta Mikrop Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsakta Mikrop Belirtileri ve Tedavisi