Diş Mikropları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Diş Mikropları Nelerdir?

Diş Mikropları

Diş mikropları, mikroskop altında görülebilen çok küçük canlı varlıklardır. Bu küçük canlılar arasında birçok tür ve çeşidi bulunan bakteri ve virüsler yer almaktadır. Genellikle ağız sağlığıyla ilgili sorunlar, bu zararlı bakteri ve yapılar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Aslında bakteriler her zaman zararlı değildir; ancak bazı virüslerle etkileşime girdiklerinde ağız sağlığına zarar verebilirler. Dişte oluşan mikroplar, ağız, diş ve diş etine yapışan zararlı bakterilerin zaman içinde çoğalmasıyla kişinin sağlığını bozar. Diş üzerindeki bu yapılar zamanla diş minesine zarar vererek diş çürümesi ve damak yapısında ağrılara neden olur. Ağız yoluyla alınan asitli içecekler ve şekerli gıdalar diş çürümelerine yol açar. Bu diş çürümeleri nedeniyle ağızda kötü kokular oluşur ve ilerleyen dönemlerde damak eti, diş minesi ve damak yapısı ciddi anlamda etkilenir. Bazı yiyeceklerde bulunan kimyasallar, sindirim sistemi üzerinde ağız sağlığını olumsuz etkiler.

Diş ve Ağız Hastalıklarına Neden Olan Mikroplar

Ağız sağlığımızın bozulmasına neden olan bazı mikroplar, diş hastalıklarının oluşmasına yol açar. Bu diş hastalıklarının oluşmasında zararlı virüs ve bakteriler etkin rol oynar. Ağız içindeki nem, ısı ve besinler, bakterilere ideal bir büyüme ortamı sağlar. Özellikle diş araları ve diş fissürlerinde kalan besin artıkları zamanla bu bakterilerin çoğalmasını sağlar. Dişlerin arasına giren ve yerleşen bu bakteriler, diş minesi, diş ve diş etlerine etki ederek ağız sağlığının bozulmasına neden olur. Bu bakteriler, diş dokusu üzerinde asidik yapısı nedeniyle aşınmaya neden olarak diş çürümesi ve koku oluşumuna yol açar. Eğer diş mikropları yok edilmezse zamanla diş sağlığı bozulur ve bu çürükler nedeniyle diş eti hastalıkları ve diş kayıplarına neden olabilir.

Bakterilerin Diş Mikroplarını Yayması Üzerindeki Etkileri

Diş minesi, bakterilerin ürettiği kimyasal etkilerle çözünür. Ancak bu süreç yavaş ilerlediğinden hasta bu durumu hemen fark etmez. Dişin mine kısmı çözülmeye başladığında, mikropların yoğunlukla yayılmasını sağlayan dentin liflerinin uçları açık kalır. Bu uç kısımlar mikroplar tarafından yavaş yavaş tüketilir. Zamanla mikroplar, diş dentininin içine girerek kanal yardımıyla dentin lifleriyle beslenir. Bu dönem içinde alınan asitli içecekler, bakterileri güçlendirerek diş üzerinde ağrıyla birlikte çürükler oluşturur. Bu çürük bölgede koku ve iltihaplanma meydana gelir. Zamanla diş kaybedilir; ancak diş bölgesine etki eden bakteriler zaman içinde damak yapısı, diş eti ve çene kemiği gibi rahatsızlıklara neden olur.

Diş Mikropları Tedavi Yöntemleri

Birçok kişi ağız kokusu ve diş çürümesinden kaynaklı ağrılardan şikayetçidir. Bunun oluşmasında en önemli etken, diş mikroplarının ciddi anlamda yayılmasıdır. Diş mikroplarından kurtulmak için düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve zararlı bakterileri ortadan kaldıran gargaralar kullanılır. Eğer bir kişide diş çürüğü, diş eti hastalığı veya ağız sağlığı hastalıkları bulunuyorsa, bu durum uzman diş doktoruna bildirilmelidir. Bölgesel bir temizlik ya da dolgu tedavisi uygulanacaksa, uzman diş doktoru kanal tedavisi veya dolgu tedavisi yöntemi ile diş mikroplarını ortadan kaldırır. Eğer diş kurtarılamayacak düzeyde ise diş çekimi yapılarak kişinin ağrılardan korunması sağlanır. Diş mikroplarından tam anlamıyla kurtulmak amacıyla uzman hekim, bir kısım ilaç tedavileri uygular. Uzman hekimin tavsiyesiyle verilen bu ilaç tedavileri harfiyen yerine getirildiğinde kişinin diş mikroplarından sonsuza kadar kurtulduğu görülecektir. Eğer uzman hekim kontrolüne rağmen kişinin diş mikropları yenilenerek ağrılar devam ediyorsa, acilen konu uzman hekime bildirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boğazda Beta Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Beta Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Zatürre Mikrobu Türleri ve Özellikleri

Zatürre Mikrobu Türleri ve Özellikleri

Diş Mikropları Nelerdir?

Diş Mikropları Nelerdir?

Mide Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Mide Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Mikrop Türleri ve Özellikleri

Mikrop Türleri ve Özellikleri