{ "title": "Zatürre Mikrobu", "image": "https://www.mikrop.gen.tr/images/zaturre-mikrobu.jpg", "date": "19.01.2024 22:41:03", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Zatürre Mikrobu, İnsanlar üzerinde ciddi rahatsızlıklara neden olan zatürre mikrobu oldukça tehlikeli bir virüs türüdür. Yapılan araştırmalarda ülkemizde enfeksiyonlara bağlı ölümlerde ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca ülkemiz de oluşan ölümlere sebep olan hastalıkların beşinci sırasında zatürre mikrobu yer almaktadır. Zatürre hastalığı akciğerlerde meydana gelen bir iltihaplanma türü ve hastalığıdır. Tıp literatüründe pnömoni olarak adlandırılan bu rahatsızlık; Akciğerlere yerleşen bakteri, virüs ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşmaktadır. Yapılan araştırmalarda üç farklı tarzda zatürre virüsü tespit edilmiştir.

Zatürre Mikrobu Çeşitleri ve Etkileri Nelerdir?

Akciğerlerde, Alveoller sayesinde oksijen ve karbondioksit değişimini sağlamakta olan hava kesecikleri mevcuttur. Akciğer üzerinde zatürreye neden olan mikrop alveollerin etrafına birikerek bölgesel iltihabın oluşmasına neden olur. İnsan yaşamının devam etmesini sağlayan alveollerin iltihaplanması nedeniyle, hastalık kısa süre içerisinde tedavi edilmemesi halinde kişinin ölmesine neden olabilir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda zatürreye neden olan doksanın üzerinde mikrop türü olduğu tespit edilmiştir. Bu mikropların arasında 23 tane oldukça etkili zatürre virüsü olduğu tespit edilmiştir. Uzman hekimlerin yaptığı araştırmalar neticesinde üç tip zatürre mikrobu tespit edilmiştir. Bunlardan ilki halk arasında fazlaca görülen virüs zatürre sidir. İkincisi daha ağır bir mikrop türü olan laber zatürre sidir. Üçüncüsü ise tedavisi mümkün olmayan ve ciddi bir akciğer hastalığı olan bronköpnomidir.

Zatürre Mikrobundan Korunma Yolları

Zatürre mikrobunun yayılmasında etkili olan 23 tür etkili virüs türü tespit edilmiş durumdadır. Bu nedenle ülkemizde bu 23 tür virüsün etkilerinden korunmak amacıyla zatürre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısı kullanılmaktadır. Bu aşı koruyucu bir etkiye sahiptir ve bu aşı sayesinde mikroorganizmaların zararlı etkilerinden kurtulunur. Bu aşı sayesinde kişinin zatürre mikrobuna karşı direnci attığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak bu aşı her bireye uygulanmaz, şayet bir kimsede kronik akciğer rahatsızlığı, kronik böbrek hastalığı, bağışıklık sistemi zayıf kişiler ve 65 yaş üstü yaşlılar ancak doktor gözetimi ve tavsiyesi ile bu aşı türünü kullanmaktadır. Zatürre mikrobu aşısı yapan kişilerde bu virüse yakalanma oldukça az görülmüştür. Ancak sigara ve alkol gibi zararlı maddeleri sıklıkla kullanan kişilerde bu rahatsızlığa yakalanmanın oldukça fazla olduğu tespit edilmiştir.

Zatürre Mikrobunun Bulaşıcı Etkisi

Yapılan araştırmalarda zatürre mikrobunun bulaşıcı bir hastalık türü olduğu ortaya çıkmıştır. Hakeza bu mikrobu alan herkes de bu rahatsızlık ortaya çıkmaz. Kimi kişilerde zatürre mikrobu hafif öksürük ve ateşlenme ile atmaktadır. Kimi hastalar dinlenerek ve bir kısım ilaçlar ile bu hastalıktan kurtulmaktadır. Zatürre mikrobu ciddi bir hastalık olmasına rağmen virüslerin vücuda girmesi ile hemen kişiyi etkilemez. Virüs mikrobu bazen sıcağın etkisi ile bozulan yiyeceklerde, egzoz gazında, kirli sularda zatürre virüsü vücuda taşınmaktadır. Ayrıca zatürre mikrobu daha önce bu hastalığı geçiren bir kişinin kaşık, tabak veya çatalını kullanmasından kaynaklı olarak kişiden kişiye geçmekte olup bulaşıcı bir özelliğe sahiptir.

Zatürre Mikrobu Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kişinin ciddi anlamda yaşam kalitesi düşer ve gribe yakalanıldığı hissine kişi kavuşur. Ayrıca şiddetli baş ağrısı, üşüme, titreme, soluma bozukluğu, yorgunluk, dalgınlık, baş dönmesi, az idrara çıkmak, ciddi öksürük ve yüksek ateş ciddi zatürre mikrobunun yayılması ve zatürre hastalığına yakalanma belirtileridir. Zatürre hastalığına yakalanan kimsede ani bir şekilde üşüme, titreme 39- 40 derece kadar ateşlenme görülür. Ayrıca inatçı öksürük, kas ağrısı, bulantı, kusma ve akciğerler üzerinde organlar üzerinde şikâyetler görülmektedir. Zatürre hastalığına maruz kalan kimselerde sayılan bu belirtiler sıklıklar görülmektedir.

Zatürre Mikrobu Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Uzman hekim tarafından kişinin bir kısım kan tahliller ve muayenesi yapılır. Bu muayene sonucunda zatürre virüsleri taşıyan kimsede bir kısım tedavi yöntemleri uygulanır. Kişi bu dönemde vücudunu sıcak tutmalı ve soğuk alanlardan oldukça fazla uzak durmalıdır. Kişinin çekilen Akciğer filmleri ile rahatsızlığının derecesi belirlenir. Bu süreçte hasta sürekli gözetim altında tutulur ve dinlenmesi sağlanır. Akabinde ise bir kısım zatürre mikrobunu yok eden ilaç tedavileri uygulanmaya başlanılır. Zatürre mikrobunu yok eden antibiyotik kullanımı ile hastalığın ilerlemesi durdurulur. Şayet zatürre mikrobu kişide ciddi anlamda yayılmış ise bu defa hasta gözetim altında tutulur. Hakeza bu dönemde hasta sağlığına oldukça fazla dikkat etmelidir eğer hastalık ilerlemiş durumda ise bitmek bilmeyen öksürük ve titremeleri azaltıcı serumlar kullanılır. Erken müdahale edilmesi halinde kısa süre içerisinde bu hastalık tedavi edilir. Şayet tedavi yöntemine rağmen kişideki zatürre mikrobu yok olmamız ise antibiyotik ve ilaç tedavilerine devam edilerek kişinin rahatsızlığı son bulur. Zatürre mikrobu oldukça inatçı bir mikrop çeşididir. Bu dönemde kişi dinlenmeli ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirci ilaçlar almalıdır. Ayrıca mikrobun tez atılması amacıyla sürekli su alınmalıdır. Şayet beklenmeyen bir rahatsızlık durumu görülmesi halinde konu Uzman hekime acilen bildirilmelidir.
" } ] }