{ "title": "Verem Mikrobu", "image": "https://www.mikrop.gen.tr/images/verem-mikrobu.jpg", "date": "20.01.2024 13:38:03", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Verem Mikrobu, Oldukça ciddi rahatsızlıklara neden olan verem mikrobu birçok ciddi hastalığı yanında getiren bir virüs türü olan verem mikrobu, verem hastalığının oluşmasında etkili olan bir mikrop türüdür. Verem rahatsızlığı tüberküloz olarak bilinen bir hastalık türüdür. Verem mikrobu Mycobacterium tuberculosis complex olarak adlandırılan bir tür mikro bakteri gurubu tarafından oluşmaktadır. Verem mikrobu sürekli kendisini yenilemesinden dolayı hastanın bağışıklık sistemini çökerten bir yapıya sahiptir. Verem mikrobu öncelikle Akciğerlerde hastalık belirtilerini gösterir zaman içerisinde kemikler, beyin, böbrek, eklem, sindirim sistemi organ ve uzuvları etkileyerek omurga sistemini etkileyecek ciddi bir rahatsızlık türüdür. Dünya üzerinde yapılan araştırmalarda verem hastalığı bir kısım tedavi yöntemleri ile tedavi edilmektedir. Ancak bu rahatsızlık ve verem mikrobu hala birçok coğrafya da görülmektedir. Tüm dünya nüfusunun yaklaşık olarak üçte biri verem mikrobu ile karşı karşıya kalır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar neticesinde verem mikrobu en fazla Güneydoğu Asya, Hindistan, Endonezya, Çin ve Batı Pasifik bölgesinde görülmektedir. Ülkemizde yapılan araştırmalar neticesinde verem savaş kliniklerine verem mikrobundan kaynaklı ciddi anlamda kişinin başvurduğu görülmüştür. Yapılan araştırmalarda bu rahatsızlığın çoğunlukla erkeklerde görüldüğü ve sıklıkla Akciğer hastalarında etkili olduğu gözlemlenmiştir. Sıklıkla bu rahatsızlık türü erken teşhis edilmesi halinde kişinin rahatsızlığının ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.

Verem Mikrobu Nasıl Bulaşır

Verem mikrobu çoğunlukla efekte olmayan ortamlarda hava yolu ile kişiye bulaşmaktadır. Verem mikrobu akciğerlerin etkisi ile kişide oluşan balgam üzerinde yapılan tahliller ya da kan yoluyla alınan örnekler tarafından tespit edilmektedir. Bunun yanında akciğerler nefes alışverişi sırasında öksürme, hapşırma ve konuşmak gibi nedenlerden dolayı mikropların havaya saçıldığı görülmüştür. Sağlıklı olan bireyler bu mikropları nefesleri yardımıyla alır. Böylelikle kişi verem mikrobunu bünyesine almış olur. Yapılan araştırmalarda ailesinde verem hastalığı görülen kişilerde bu rahatsızlığa yakalanma oranı oldukça fazladır. Solunum yoluyla alınan verem mikrobu zamanla enfeksiyona neden olur. Bu durum bir hastalık durumu değildir. Böylesi durumda hastanın bünyesinde pasif olarak verem mikrobu yer alır. Ancak vücudun direncinin düşmesi halinde verem mikrobu ciddi anlamda kişinin rahatsızlanmasına neden olur. Tüberküloz rahatsızlığına kişinin yaşamı boyunca yakalanma ihtimali oldukça yüksektir bununla birlikte verem mikrobu 2- 3 hafta tedavi edilmesi halinde vücuttan atılması sağlanmaktadır.

Verem Mikrobuna Yakalanma Riski Olanlar

Yapılan araştırmalarda verem mikrobu sağlıklı kişilerde fazla görülmemektedir. Ancak daha önce hastalıklar ile karışlaşan kimselerde, sigara fazlaca tüketen kimselerde ve yaşı küçük olan 0 - 5 yaş grubu bireylerde bu mikrop türünün yayıldığı fazlaca görülmüştür. Verem mikrobunu bünyesinde bulunduran diyabet, HIV, Lösemi, kronik böbrek yetmezliği, hemodiyaliz, lenfoma gibi rahatsızlığı olan kimselerde verem mikrobunun daha fazla yayıldığı görülmüştür ve bu hastalar birinci dereceden verem mikrobundan etkilenmektedir.

Verem Mikrobunun Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle kişide ciddi bir rahatsızlık görülmez ancak zaman içerisinde sessizce ilerleyen hastalık zamanla ilerler. Akabinde solunum sisteminde bir kısım olağan dışı semptomlar görülür. Verem mikrobunun ilerlemesiyle sürekli kuru öksürük oluşur ve bu öksürük Akciğerlerde oluşan yıkımın habercisidir. Bu dönemde organ ve dokulara tutulan verem mikrobu zamanla organ ve dokuya tutulur. Birçok hastada gece terleme, ateşlenme, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çabuk yorulma ve çocuklarda kilo almama sorunlarıyla belirtilerini gösterir. Uzman hekimlerin yapmış olduğu araştırmalar neticesinde verem mikrobu solunum sisteminde kendisini birtakım bulgular ile gösterir. Hastanın öncelikle balgam çıkarması, öksürmesi, kan türmesi, sırt ve yanlarda ağrı ile göğüs ağrısı bu hastalığını solunum sistemini etkilemektedir. Ayrıca bir kısım hastalarda lenf bezlerinin büyümesi, eklemlerde şişlik ve idrardan kan gelmesi verem mikrobunun ilerlemesinin göstergesidir.

Verem Mikrobu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Uzman hekim öncelikle yapmış olduğu kan tahlili ve tetkikler sonucunda verem mikrobunun teşhisini yapar. Bundan sonra hastanın yaşamında geçirdiği dönemleri tespit edilmek amacıyla hastanın öyküsü belirlenir. Bundan sonra fizik bulguları, akciğerlerde çekilen filim ve bir kısım testler sonucunda teşhis edilen rahatsızlık halinde bu defa tedavi yöntemine geçilir. Verem hastalığı ne kadar çabuk teşhis edilirse o kadar çabuk tedavi edilir. Verem hastalığı tespit edilen kişi acilen verem savaş kliniğine gönderilir. Burada tetkiki yapılan hastanın, bu hastalığın çevreye yayılmasını engellemek amacı ile bir kısım ilaç ve serim tedavileri uygulanır. Uygulanacak bu ilaç tedavileri sayesinde verem mikrobunun yayılması ve çoğalması durdurulur. Hasta bu süreçte yaklaşık olarak 6 ay kadar gözetim altında tutulur. Bundan sonra hastanın vücudunda bulunan mikrobun zaman içerisinde yok olacağı görülür. Hasta bu ilaç tedavisini düzenli olarak yapmak zorundadır. Kimi hastalarda verem mikrobu direk doktor gözetimiyle tedavi edilmektedir. Bunun temel nedeni ise hastalığın ciddi anlamda yayılmasıdır. Verem mikrobu tedavisi yaklaşık olarak 2 yıl kadar sürer. Bu süreçte hasta sağlığına kavuşur. Şayet hasta tedavi sürecinde ciddi anlamda rahatsızlanma durumu söz konusu olması halinde konu Uzman hekime bildirilmelidir. Ayrıca Uzman hekimin bildirmiş olduğu ilaç ve tedavilere hastanın uyması oldukça önem arz etmektedir.
" } ] }