{ "title": "Mikrop", "image": "https://www.mikrop.gen.tr/images/mikrop.jpg", "date": "21.01.2024 08:47:06", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "Mikrop, tek hücreli küçük canlılardır. Çeşitli hastalıklara sebep olurlar, öte yandan zararsız mikroplarda vardır. Tıpta mikropların çok önemli yeri olduğu için sırf mikroplarla uğraşmak için, mikrobiyoloji kolu alanlar kurulmuş. Canlı varlıklarda olan mikroplar bünyeli ve yaptıkları işler bakımından incelenmesi, bunların çeşitli şekilde sınıflandırılmasına yol açmıştır. Bazı mikroplar ise bitkiler âleminden sayıldı, diğer bir kısım mikroplar ise hayvanlar âleminden olduğu görüldü. Mikroplar diğer canlılarla olan ilişkileri bakımından hatalık yapan mikroplardır. Hastalık yapmayan mikroplar ise çürümekte olan canlıların üzerinde yaşayan çürüksel mikroplardır. Ortak yaşayan mikroplar diye gruplandırılabilir. Bazı mikroplar ise bağımsız yaşayabilir. Zararsız mikroplar ise çürümeye mayalanma olayını gerçekleştirir. Buna göre zararlı mikroplar üç kısma ayrılır;

Zararlı mikroplar

Kok mikroplar, Birçok çeşidi vardır. Başlıca çeşitleri mikrokok, diplok ve streptokoktur. Kok mikroplar grubuna giren bu çeşitli mikroplar arasında yara yapanlar bulunduğu gibi kızıl, yılancık vb. Gibi hastalıklara sebep olur.

Basil mikroplar, Çomak biçiminde olan mikroplardır. Günümüzde olarak basil sözü de çomak olarak bilinir. Bazı basil mikroplar dış etkilere karşı dayanıklı bazıları ise dayanaksız olurlar. Veba, tetnos, tifo vb. Gibi hastalıklara sebep olur.

Vibtiyon mikroplar, bu mikroplar ise titrek be kıvırık mikroplardır. Bunların içimden en önemlisi ise kolerayı yapan vibriyondur.

Faydalı mikroplar

Bazı mikroplar insanlarda hastalık yapmadığı için faydalı da olur. Bunlardan bazıları organik maddelere karşı etki yaparak 'mayalanma' dediğimiz olaya yol açarlar. Bazıları ise çürütmeye sebep olur. Böylece ölmüş bitkileri çürüten bu mikroplar toprağın tabii olarak gübrelenmesini, daha verimli olur. Üzümün şarap ve sirke olması, sebzelerin ise turşu haline gelmesi, sütün peynir ve yoğurt haline gelmesi hep bu çeşit mikropların sayesinde olur.

Mikropların bulaşması

Mikroplar, insanlara çok çeşitli yollarla bulaşır. Sinek, bit, fare gibi hayvanların yanı sıra, İnsanlarında mikropların bulaştırılmasında büyük rolü vardır. Hasta bir insandan sağlam bir insana mikrop bulaşacağı bilinen bir gerçektir. Ancak bazı insanlar kendileri hasta olmadıkları halde, bazı hastalıkların bulaşmasında aracı olurlar. Bu gibi kimselere, portör taşıyıcı denir. Hastalık taşıyıcılarının, kendilerinde hastalık belirtisi görülmediği İçin kiminde portör olduğunu, kiminde olmadığını anlamakda zordur.
" } ] }