{ "title": "Mide Mikrobu", "image": "https://www.mikrop.gen.tr/images/mide-mikrobu.jpg", "date": "21.01.2024 03:45:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide mikrobu, midede gelişen birçok sorun ve ülser Helicobacter Pilori adlı mikrop tarafından oluşmaktadır. Bu mikrobun ülsere yol açtığını Prof. Dr. Barry Marshall keşfetmiş ve bu keşif sayesinde Nobel Tıp Ödülünü kazanmıştır. Midede gelişen bu mikrop, gastrit, ülser, dispepsi, mide kanseri ve mide lenfomasına neden olabilir. Beraberinde kansızlık, karın ağrısı ve gelişme geriliğine sebep olabilen bir mikrop türüdür.

Mide mikrobu nedir?

Helikobakter pilori yani mide mikrobu, mide yüzeyinin kronik iltihabına ve ülserine neden olabilen bir bakteriye verilen addır. Mikrop, mide duvarına tutunarak bölgede inflamasyona neden olur. H. Pylori adındaki mikrop, spiral yapıdadır. Biyopsi için alınan örneklerde beklemeden yapılan incelemelerde mikrobun spiral yapıda, bekletilerek incelendiğinde ise küre şeklinde olduğu görülmüştür. Helicobacter pilori adlı mikrop, mide ülserlerinin %70'inden, bağırsak ülserlerinin ise %90'ından sorumludur.

Mide mikrobu, ülser hastalığının en önemli nedenidir. Ayrıca bazı mide kanserlerinin de gelişiminde risk faktörüdür. Mide mikrobu, midede kalıcı kronik enfeksiyon ve kalıcı kronik gastrite neden olabilir. Yapılan araştırmalar mide mikrobu olan kişilerin diğer kişilere oranla mide kanserine yakalanma olasılığının 4 kat fazla olduğunu göstermektedir.

Mide mikrobu belirtileri nelerdir?

Çoğu kişide mide mikrobu oluşsa bile kişide herhangi bir belirti gelişmeyebilir. Bazı kişilerde ise mide ağrısı, ülser gibi şikâyetlere yol açar. İştahsızlık, çok fazla yenmemesine rağmen hemen doygunluk hissi, şişlik, mide bulantısı, kan sayımının düşük olması, yorgunluk hissi mide mikrobu nedeniyle yaşanabilecek diğer belirtiler arasındadır.

Mide mikrobu nasıl bulaşır?

Mide mikrobunun insandan insana geçmesi mümkündür. Ancak mikrobun nasıl geçtiği tam olarak bilinmemektedir. Fekal-oral ya da oral-oral yollarla bulaştığı düşünülmektedir. Hijyenin tam olarak sağlanamaması, sebze-meyvelerin yeterince yıkanmadan tüketilmesi, ortak kullanılan özel eşyalar da mikrobun bulaşmasını kolaylaştırır. Mide mikrobu gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ülkelere oranla daha fazla görülür.

Mide mikrobu tanısı nasıl konulur?

Mide mikrobunun tanısı için farklı tetkikler uygulanır. Kan testi, dışkıda antijen testi ve üre-nefes testi uygulanır. Beraberinde mideden parça alınarak incelenir. Kesin tanı için en etkili yol endoskopik incelemedir. Biyopsi alınarak mikrop incelenir. Endoskopi ile ağız yolu, yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı ayrıntılı bir şekilde incelenir. Aletin ucunda bulunan özel aletler sayesinde şüphe duyulan bölgelerden ayrı ayrı biyopsiler alınabilir. Alınan örnekler mikrobun varlığını kesin olarak belirleyebilir.

Mide mikrobu tedavisi nasıl yapılır?

Mide mikrobu tedavisi için mide asit salgısını baskılayan bir ilaçla beraber en az 2 farklı antibiyotik beraber kullanılır. Mikrobun mideden tamamen uzaklaştırılması oldukça güçtür. Mide mikrobu bazı kişilerde herhangi bir şikâyete yol açmazken bazı kişilerde ciddi şikâyetlere yol açabilmektedir. Tedavide Amoksisilin ve Klaritromisinin gibi antibiyotikler kullanılır. Kullanılan ilaçlar doktorun önerdiği dozda ve sürede kullanılırsa tedavinin başarı şansı yüksektir. Tedavide hasta ve doktor uyumu oldukça önemlidir. En az 10 gün boyunca 3'lü ilaç tedavisinin aralıksız uygulanması gerekir. Kullanılan ilaçların bazı hoş olmayan yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler hakkında hasta önceden bilgilendirilmelidir. Aksi halde ilaç tedavisini yarım bırakabilir. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak, ağızda demir yalamış tadı, ishal, bağırsaklarda kramp gibi yan etkiler hastaya zor anlar yaşatabilir.
" } ] }