{ "title": "Mide Mikrobu Diyeti", "image": "https://www.mikrop.gen.tr/images/mide-mikrobu-diyeti.jpg", "date": "21.01.2024 08:19:23", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mide mikrobu diyeti, mide mikrobu dediğimiz helicobacter pylori denilen bakteridir. Bu bakteri sindirim sisteminde ülser oluşmasına neden olur. İleri aşamada mide kanseri ve lenfoma oluşmasına yol açabilir. Mide mikrobu varlığında, aşırı geğirme, şişkinlik, mide ağrısı, siyah dışkılama, yorgunluk, üst karın bölgesinde yanma ve ağrı gibi etkiler olur. Aynı zamanda yemek az yense bile doygunluk hissi oluşur. Belirtilerin çoğu yemekten sonra etkili olmaya başlar. Etkilenen kişiler sabahları karın ağrısı çekebilir. Mide mikrobunun mideye, sindirim kanalına girmesinden sonra, midenin mukozasından iç dokulara yerleşmesi kaçınılmazdır. Bu durumda mide mikrobu yıllarca sessiz kalarak belirti vermeyebilir. Mide mikrobu diyeti mideyi rahatlatan, mide mikrobunun neden olduğu yakınmaları azaltan bir önlemdir.

Mide mikrobunun kişileri nasıl etkilediği tam olarak bilinmemektedir. Ancak tükürük salgısı, dışkı, kişisel temizliğe önem vermeme gibi etkenler bundan sorumlu olabilir. Mide mikrobu bulunan kişiyle aynı yerde yaşama, sıcak su kullanımının az olması, kalabalık evde yaşam sürme gibi faktörler kişileri daha riskli konuma getirir.

Mide mikrobundan kurtulmak için öncelikle antibiyotik tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir. Midede asit oluşturan besinlerin azaltılması, gerekirse bunun ilaçlarla desteklenmesi gerekir. Bunun dışında mide mikrobu diyeti uygulanması, alkolden uzak durma, sigara içmeme gibi yaşam tarzı değişimleri de mide mikrobundan kurtulmak için faydalı olur. Özellikle ülser yakınmasına yol açan mide mikrobun da mutlaka diyet yapılmalıdır. Bu etken mide mikrobunun belirtilerinin azaltılmasında oldukça etkili olur. Daha ileri aşamalarda yani mide mikrobunun mide kanseri gibi ciddi sorunlara neden olması halinde, tıbbi tedavi gerektiği gibi uygulanmalıdır.

Mide mikrobu diyetinde nelere dikkat edilmelidir?

Diyet sırasında mide asidini tetikleyecek kuru fasulye, nohut gibi gaz yapıcı besinler, yağda yumurta, tulum peyniri, turşu, sarımsak, çiğ domates, kızartma, yağlı besinler, limon tuzu, acılı baharatlar, nane, turunçgiller, sakatatlar, pastırma, sosis, sucuk gibi besinler tüketilmemelidir.

Bu yiyeceklerin dışında meyve çayları, salep, limonata, meyveli süt, yeşil fasulye, lahana, brokoli, ananas, ızgara etler, tavuk, tahıllı ve kepekli ekmek çeşitleri, balık, elma, muz, şeftali gibi meyveler, haşlanmış yumurta, makarna, sütlü tatlılar, pirinç, pişmiş sebzeler, kimyon, kekik gibi baharatlar, zeytin, beyaz peynir gibi yiyecekler tüketilebilir. Mide mikrobu diyetinde yemek listesi bunlara uygun şekilde hazırlanmalıdır.

Mide mikrobu diyeti örnek yemek listesi

Sabah kahvaltısı: 1 dilim beyaz peynir, 2 dilim tahıllı ekmek, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 fincan şekersiz açık çay, 2-3 siyah zeytin.

Ara öğün: 2 adet grissini, 1 adet elma.

Öğle yemeği: Haşlama ya da ızgara olarak pişirilen derisiz tavuk eti, 1 dilim kepekli ekmek, 1 kâse salata, 4 yemek kaşığı sebze yemeği.

Ara öğün: 2 adet grissini, 1 dilim az yağlı beyaz peynir, 1 fincan yeşil çay.

Akşam yemeği: 6-7 yemek kaşığı az yağlı etle pişen sebze yemeği, 1 dilim yulaflı ekmek, 1 kâse kaymaksız yoğurt.

Yatmadan önce: 2 adet ceviz içi, 1 fincan bitki çayı, 2 adet kuru kayısı.

Mide mikrobu diyeti midenin rahatlatılmasını, mikrobun neden olduğu etkilerin azaltılmasını sağlar. Bunun yanında tıbbi tedavinin de aksatılmaması gerekir. Diyet listesinde sakıncalı olan yiyecekler olmamalıdır.
" } ] }