{ "title": "Göz Mikrobu", "image": "https://www.mikrop.gen.tr/images/goz-mikrobu.jpg", "date": "19.01.2024 13:05:34", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Göz Mikrobu, göz konumu itibariyle mikrop kapmaya elverişlidir. Bundan ötürü göz bakımı ve sağlığı dikkatli bir biçimde yapılması gerekir. Gözün mikrop kapmasıyla oluşan rahatsızlıklara Konjoktivit adı verilir.

Gözlerin sürekli olarak aşırı derecede çapaklanması sonucu göz mikroplarının oluşması, gözlerin doğal olarak mikrop kapmasının da bir başlangıcı olarak görülebilmektedir. Her iki gözde de mikrop kapma olasılığı yüksektir. Burada birtakım şişlikler ve kızarıklıkların görülmesi gözü olumsuz yönde etkilemektedir. Bu benzeri durumlarda rahatsızlığın giderilmesi adına mutlaka bir göz doktoruna görünmek gerekmektedir. Aksi halde ilerleyen süreçlerde geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Göz mikrobu virüsleri ve virüslerden kurtulma yolları

Gözün dış etmenlerden ötürü mikrop kapması ile konjoktivit olması durumunda genellikle arpacık adı verilen sorun görülmektedir. Bu mikroplara herkesin karşılaşabileceği görülmüştür. Konjoktivit adı verilen virüsleri, arpacık gibi sorunların yanında gözde kuruma, akıntı, çapaklanma, sulanma ve batma gibi rahatsızlıklara da neden olmaktadır.

Gözün bu virüsü kapması sonucunda meydana gelen enfeksiyonlarda, antibiyotik ile yapılan tedavi kullanılmaktadır. Antibiyotik barındıran birtakım damlalar, gece yatmadan hemen önce antiyobitikli pomadla birlikte gözün içine uygulanarak kullanılır. Bakteriyel faktörlere bağlı olarak meydana gelen konjoktivit, yapılacak olan tedavi sürekli olarak gerçekleştirilse yaklaşık 10 ile 15 gün içerisinde iyileşme göstermektedir.

Gözün içine virüs kaçan kişi bu mikrobu taşıyıcı adı verilen konumda geçmektedir. Bu sebepten ötürü virüsün ortadan kaldırılmasına rağmen geriye kalan 12 günlük dönem içinde virüsün taşıyıcı yeteneği olması, rahatsızlığın devam etmesi ya da başkalarına bulaşabilme tehlikesini taşımaktadır. Böyle bir durumdan ötürü konjoktivit virüsünü barındıran bireylerin özellikle kişisel eşyalarına çok dikkat etmesi lazımdır. Bu bireylerin yastığı, havlusu gibi birtakım özel eşyaları başkaları tarafından korunması gerekir.

Göz problemlerinin bir diğer çeşidi ise adenoviral adı verilen rahatsızlıklardır. Adenovinal virüsü, konjoktivit virüsünün çok daha ötesinde tehlikeli olan mikrobik uyarılarıdır. Adenoviral problemlerde gözde kanlanma, sulanma, ışığa karşı geliştirilen duyarlılık, göz kapağında meydana gelen şişlikler ile kulak çevresinde lenf bezi genişlemesi gibi sorunlar gözlemlenir.

Adenoviral ile konjoktivit problemlerde göze girmiş olan virüsü ortadan kaldırabilmek için antibiyotik ve kortizonlu madde barındıran damla kullanılır. Adenoviral virüsü neticesinde gözün kornea bölümü de bu virüsten olumsuz bir biçimde etkilenmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkan belirtileri ise yaklaşık 7 ile 10 gün sonra görülmektedir. Hastalığın en belirgin belirtileri, korneada oluşan beyaz beneklerin artmasıdır. Bu benekler yaklaşık olarak 2 hafta süresince durur. Virüsün gözün daha derinlere geçmesi durumunda hastalıktan kurtulma süresi daha da uzayabilmektedir.

Göz mikrobuna karşı bitkisel yöntemler

Mikrop kaçan gözün iyileşmesinde birtakım doğal yollar da kullanılabilmektedir. Göz otu adı verilen bitki yardımıyla gözde görülen yanma sorununu olumlu yönde tedavi edilebilmektedir. Bunun yanı sıra ballı su kullanmak da göz mikroplarına iyi gelmektedir. Papatya suyu sayesinde göz banyosu yapılması da gözde meydana gelen birçok problemin ortadan kalkmasını yardımcı olmaktadır.

Gözlerde oluşan ağrılarda ise dinlendirici etkileri bulunan bitkiler kullanılabilmektedir. Özellikle yeşil çay, göz sağlığı için kompleks bir biçimde uygulanabilmektedir. Bu sayede gözün ağrılardan tamamıyla kurtulması sağlanır. Kişi bu yöntem sayesinde daha da rahatlamış olarak hissedebilir.

Bahsetmiş olduğumuz bu bitkisel tedavi yöntemi sayesinde gözün mikrop kapmalarına karşın pratik ve basit yollar ile mikroplardan temizlenmesi mümkündür.

Günlük yaşantımızda sıklıkla tüketilen çayın tesir bakımından ileri düzeyde olmasa da iyi bir antibakteriyel olduğu tespit edilmiştir. Yapılacak olan birtakım müdahaleler doğrultusunda mikropların gözden arındırılabileceğini ve oluşan ağrının son bulacağını söyleyebiliriz. Örneğin soğumuş ve demlenmiş halde bulunan çayı bir pamuk yardımıyla kirpiklerimize sürebilir, iyice temizleyip mikroplardan arındırabiliriz.

Göz doktoruna görünmenin önemi

Göz mikrobu kapan bireyler için yapılması gereken en önemli durum zaman kaybetmeden bir an önce Uzman bir göz doktoruna gitmesi ve doktorun tavsiyeleri üzerine hareket etmeleri gerekmektedir. Doğal yöntemleri kullanırken bile doktora danışmak gerekmektedir.
" } ] }