{ "title": "Gebelikte Kanda Mikrop Çıkması", "image": "https://www.mikrop.gen.tr/images/gebelikte-kanda-mikrop-cikmasi.jpg", "date": "19.01.2024 14:41:55", "author": "özlem kaynak", "article": [ { "article": "Gebelikte Kanda Mikrop Çıkması, gebelikte %10 civarı bayanda rastlanılan bir durumdur. Hem hamileliği hem de bebeği büyük derecede etkiler. Gebelikte bebek ölümlerine kadar neden olabilir. Aynı zamanda birçok hastalıklara da yol açabilir. Gebelikten önce de vücuda girmiş olan mikroplar, hamilelik esnasında daha çok artıp, kendini hamilelik sırasında açığa çıkarabilir. Anne karnındaki bebek, eşi sayesinde birçok mikrobik olaylardan ve mikroplardan korunur. Bebeğin içinde yaşadığı sıvı da birçok mikropları hem öldüren hem de üremelerini durduran bir yapıya sahiptir. Bu koruyucuların görevleri bebek 8-10 haftalıkken başlar. Fakat bu kadar koruyucuya rağmen, bebeğin mikroplardan korunması bazen mümkün olmayabilir. Anne karnındaki bebek, günden güne büyümeye çalışırken böyle mikroplarla karşılaşması pek de iyi olmayabiliyor. Erken ya da geç gebeliklerde bebeğin bu şekilde mikroplarla karşılaşması, düşüklere, erken doğumlara, doğumsal sakatlıklara, anne karnındayken büyüme geriliğine, anne karnındayken ölümlere ya da yeni doğan ölümlerine sebep olabiliyor. Her ne kadar bebeğin eşi, bebeği korusa da bazı mikroplara karşı korumacı olamaya biliyor, böyle durumlarda mikrop önce bebeğin eşine oradan da direk olarak bebeğe ulaşıp ona zarar verebiliyor. Gebelikteki kanda çıkan mikroplar çok çeşitlidir. Enfeksiyonun seviyesi ve şiddeti birçok nedene bağlıdır. Bunlar; Mikrobun cinsine, miktarına, mikrobun giriş kapısına, bebeğin kaç haftalık olduğuna, bebeğin eşinin ve sıvısının miktarına, annenin bağışıklık sisteminin ne kadar kuvvetli olduğuna bağlıdır.

Gebelikte Kanda Mikrop Çıkması Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte kanda mikrop çıkmasının birçok nedeni olabilir. Normalde, yaşam sıvısı olan kanımız, vücudumuzda oldukça steril halde bulunur. Kanımızda mikrop görülmesi, vücudumuzda çok uzun süre duran hastalıklardan da kaynaklanabilir, bu elbette hamilelikte bağışıklık sistemimiz biraz daha korumasız olduğu için daha fazla görülür. Bu mikroplar doktorun talep etmesi üzerine, kanda yapılan bazı testler sonucunda ortaya çıkar. Kanımızdaki mikrop zatürre, menenjit gibi hastalıklar sonucunda da ortaya çıkabilir. Bazı ameliyatlar sonucunda da kanımıza mikrop karışması olasıdır. Pis olarak yıkamadan yediğimiz yiyeceklerden, içtiğimiz suyun içinde olan mikroplarda direk kanımıza karışabilmektedir. En çok steril olması gereken yerlerimizden birisi de ellerimizdir, ellerimizden de çok rahatlıkla kana mikrop karışması olasıdır. Uzun süreli hastalıkların yanı sıra, genellikle ayakta geçirdiğimiz, boğaz enfeksiyonu, grip, nezle, faranjit, idrar yolları enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar da kana karışarak, kanda mikrop çıkmasının nedenleri olabilir. Gebelikte de kanda mikrop olmasının belirtileri ise kişinin kendini sürekli yorgun ve bitkin hissetmesi, sürekli uyku hali, aşırı halsizlik, kalp atışı hızlanması, şok geçirme durumu, deride döküntü, kaşınma, bazen ishal ve yüksek ateş gibi belirtiler verir. Bunların içinde ise en tehlikeli olanı gebelikte yüksek ateş tehlikesidir, özellikle bu gibi durumlar da bebekte kalıcı sakatlık gözlenebiliyor.

Gebelikte Kanda Mikrop Çıkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yukarıda saydığımız şikâyetlerden, bir tanesi bile kişide fark ediliyorsa gerek bebeğin gerekse annenin sağlığı için, mutlaka en kısa zamanda bir doktora başvurulması gerekmektedir. Öncelikle bu şikâyetlerle bir doktora başvurduğunuzda, doktorun ilk işi bir kan tahlili istemek olacaktır. Kan tahlilinin sonucuna göre, mikrobun ne seviyeye çıktığı, mikrobun hangi mikrop olduğu ortaya çıkacaktır. Doktor bunun sonucuna göre, özellikle hamilelikte her ne kadar antibiyotik yasak olsa bile, daha düşük dozda ya da akşam yarım, sabah yarım olmak üzere antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Bu antibiyotik tedavisinin yanı sıra deride döküntü gibi şikâyetleriniz varsa, buna uygun olarak merhem ve pomatta yazabilir.
" } ] }