{ "title": "Diş Mikropları", "image": "https://www.mikrop.gen.tr/images/dis-mikroplari.jpg", "date": "19.01.2024 04:19:03", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Diş Mikropları, Bakteri ve virüsler ancak mikroskop altında görülen çok küçük olan canlı varlıklardır. Bu küçük canlıların birçok küçük tür ve çeşidi bulunmaktadır. Genellikle ağız sağlı mikrop başlığı altında toplanan bakteri yapılar nedeniyle rahatsızlığa neden olmaktadır. Aslında bakteriler bizim için zararlı canlılar değildir ancak bu küçük canlılar bir kısım virüsler ile tepkimeye girerek ağız sağlığına zarar vermektedir. Aslında dişte oluşan mikroplar, ağız, diş ve diş etine yapışan zararlı bakteri ve yapıların zaman içerisinde çoğalmasıyla kişinin sağlığını bozmaktadır. Diş üzerindeki bu yapılar zamanla diş minesine zarar vererek diş çürümesi ve damak yapısında ağrılara neden olmaktadır. Ağız yoluyla alınan bir kısım besin niteliği taşıyan asitli içecekler, şekerli gıdalar nedeniyle diş çürümeleri görülür. Bu diş çürümeleri nedeniyle ağızda akıl almaz kokular oluşur ve ilerleyen dönemlerde damak eti, diş minesi ve damak yapısı ciddi anlamda etkilenir. Bir kısım yiyecekler de bulunan yiyecekler kimyasal reaksiyonlara girerek sindirim sistemi üzerinde ağız sağlığının etkilenmesine neden olmaktadır.

Diş ve Ağız Hastalıklarına Neden olan Mikroplar

Ağız sağlığımızın bozulmasına neden olan bir kısım mikroplar diş hastalıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu diş hastalıklarının oluşmasında zararlı virüs ve bakteriler etkin rol oynamaktadır. Ağzın içi nem, ısı, besin ve yurt bulmalarından kaynaklı olarak bakteriler ideal bir ortamda büyüme imkânı bulurlar. Özellikle diş araları ve diş fisürlerinde kalan besin artıkları zamanla bu bakterilerin çoğalmasını sağlar. Dişlerin arasına giren ve yerleşen bu bakteriler diş minesi, diş ve diş etlerine etki ederek ağız sağlığının bozulmasına neden olur. Bu bakteriler diş dokusu üzerinde asitsi yapısı nedeniyle aşınmaya neden olarak diş çürümesi ve bununla birlikte koku oluşumuna neden olur. Şayet diş mikropları yok edilmediği taktirde zamanla diş sağlığı bozulur bu çürükler nedeniyle diş eti hastalıkları ve diş kayıplarına neden olur.

Bakterilerin Diş Mikroplarını Yayması Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Diş minesi bakterilerin üretmiş olduğu kimyasal etkiler ile çözünür. Ancak bu süreç yavaş yavaş ilerlemesinden dolayı hasta bu durumu hemen fark etmez. Dişin mine kısmı çözülmesinde mikropların yoğunlukla yayılmasını sağladığı dentit liflerinin uçları açık kalır. Bu uç kısımları mikroplar yiyerek bitirir. Zamanla diş dentinin içerisine girerek kanal yardımı ile dentit lifleri ile kendisini besler. Bu dönem aralığında alınan asitli içecekler yardımı ile bakteriler güçlenerek diş üzerinde ağrıyla birlikte çürükleri oluşturur. Bu çürük bölgede koku oluşumuyla birlikte iltihaplanma oluşur. Zamanla diş kaybedilir ancak diş bölgesine etki eden bakteriler zaman içerisinde damak yapısı, diş eti ve çene kemiği gibi rahatsızlıklara neden olur.

Diş Mikropları Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Birçok kişi ağız kokusu ve diş çürümesinden kaynaklı olan ağrılardan şikâyetçidir. Aslında bunun oluşmasında en önemli etken diş mikroplarının ciddi anlamda yayılmasından kaynaklıdır. Diş mikropları düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve zararlı bakterileri ortadan kaldıran gargaralar yardımıyla diş mikroplarından kurtulunur. Şayet bir kimsede diş çürümesi, diş eti hastalığı veya ağız sağlığı hastalıkları bulunmakta ise konu Uzman diş doktoruna bildirilmelidir. Şayet bölgesel bir temizlik ya da dolgu tedavisi uygulanacak ise Uzman diş doktoru bu defa kanal tedavisi veya dolgu tedavisi yöntemi ile diş mikroplarını ortadan kaldırır. Şayet diş kurtarılmayacak düzeyde ise diş çekimi yapılarak kişinin ağrılardan korunması sağlanır. Diş mikropları bu tedavi yönteminden tam anlamıyla kurtulması amacıyla Uzman hekim bir kısım ilaç tedavileri uygular. Uzman hekimin tavsiyesiyle verilen bu ilaç tedavileri harfiyen yerine getirilmesi halinde kişinin diş mikroplarından sonsuza kadar kurtulduğu görülecektir. Şayet Uzman hekim kontrolüne rağmen kişinin diş mikropları yenilenerek ağrılar devam etmekteyse acilen konu Uzman hekime bildirilmelidir.
" } ] }