{ "title": "Boğazda Beta Mikrobu", "image": "https://www.mikrop.gen.tr/images/bogazda-beta-mikrobu.jpg", "date": "20.01.2024 04:04:57", "author": "durdene yurtseven", "article": [ { "article": "Boğazda beta mikrobu, ağrıyla ortaya çıkan, ardı sıra ateş ve halsizlikle devam eden bir tür mikrodur. Erken tedavi edilmediğinde, kal romatizması, nefrit gibi hastalıklara yol açıyor. Beta mikrobu, toplumda küçümsenmeyecek kadar çok. Bir şikâyeti olmadığı halde taşıyıcı olarak görülebiliyor. Beta mikrobu, havadan veya solunum yolları ile bulaşabilir. Kapalı ortamlarda bu risk daha fazla. Bu esnada bakteri kolayca yatılabilir. Hastanın odasını sık sık havalandırmak gerekir

Boğazda beta mikrobu belirtileri nelerdir?

Halsizlik, üşüme, ateş, boğaz arısı gibi belirtiler gösterir. Beta mikrobun da bademcikler üzerinde beyaz bir zar tabakası oluşur. Beta mikrobundan şüphelenilir. Bu nedenle hastadan, boğaz kültürü alınır. Ayrıca kan tahlili yapılır. Alınan tahliller ancak üç gün sonra verilebilir. Hastaya tahlil sonucu ile teşhis konulur.

Beta mikrobunun çok görüldüğü mevsimler

İlk bahar ve son bahar aylarıdır. Bu mevsimlerde sıcaklıklar değişken olduğundan, mikrobun yayılması daha kolay oluyor. Ancak yaz mevsiminde yenen dondurmalar, bu oranı artırır. Bağışıklık sistemindeki çatlaklardan faydalanarak oralara yerleşen soğuk besinler neden olur.

Boğazda beta mikrobu tedavisi nasıl yapılır?

Beta mikrobu penisiline karşı çok hassastır. Antibiyotik türü penilisin kullanılır. Penisilin tedavisi en az 1 hafta ile 10 gün arası bir sürede verilmesi gerekiyor. Beta mikrobu, bağışıklığı güçlü olan kişilerde yok edilebilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde mikrop vücuda yayılır. Hastaların bazen ağızlarından beyaz peynirimsi bir şeyler gelir. Bu durum kronikleşmiş beta mikrobunun habercisidir. Kronik hastaların kesin tedavisi bademciklerin alınmasıdır.

Beta bakterisinin belirtileri nelerdir?
Eğer çocuğunuzda boğaz ağrısı varsa bu durum ihmal edilmemeli, hemen doktora başvurulmalı. Okula giden bir çocuk ise okula gönderilmemeli. Çünkü çabuk bulaşan bir mikrop olduğu için salgına sebep olabilir. 48 saat içinde antibiyotik tedavisine başlanmalı. Doktor kontrolünün dışında antibiyotik verilmemeli. Beta mikrobu etkisini kaybeden bir yapıya sahiptir. Bu durumda taşıyıcıya zarar vermez ama hastalığın yayılmasına neden olur. Tedavi edilmediği müddetçe, kalp romatizması, kalp kapakçıklarında çürüme, vücudun verdiği aşırı savunma nedeniyle böbreklerde oluşan bozukluktur. Çocuğun idrarı kırmızımsı olabilir. Bunun nedeni idrara kan karışmasıdır. Bu durumda muhakkak hasta hastaneye yatırılması gerekir.
" } ] }