{ "title": "Ağız Mikropları", "image": "https://www.mikrop.gen.tr/images/agiz-mikroplari.jpg", "date": "21.01.2024 03:59:58", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Ağız Mikropları: Ağız hijyeni açısından ağız mikropları daha büyük önem taşır. Ağız mikroplarının sadece ağzımıza değil bütün vücudumuza zararı olduğu ve ciddi problemleri yol açtığı senelerce bilinmektedir. Diş hekimleri de ağızdaki mikropların diş eti yolu ile kana karıştığını ve kalbe geçebildiği düşüncesinde birleşmişlerdir. Bu nedenle diş eti iltihabı yüksel oranda hastalara kalp kapakçığı iltihabı olması riski taşıdığı için antibiyotik yazarlar.

Ağız mikroplarının, diş eti iltihaplanması sonucu kanser türleri ile de bağlantılı olduğu söylemektedirler. Sağlıklı bir ağız sağlıklı bir vücudun başlangıcıdır. Ağız mikropları vücudumuzda ikinci enfeksiyona ve kronik iltihaplanmaya sebep olabilirler.

Ağız mikropları yani bakteriler ancak mikroskopla görülebilen çok küçük canlılardır. Bunlarda diğer hayvanlar gibi beslenen ve çoğalan canlılardır, mikropların diğer bir adı da bakteridir. Ağız mikropları bakterileri aslında bizim için zararlı değildirler ve bu kadarla da kalmaz, beslenmemiz için onlara gereksinimde duyarız. Bu organizmalarla da bir ortak yaşam halinde yaşarız. Bizim için bu mikroplar bir çeşit ön sindirim yapmakta olmakla beraber yukarıda da bahsettiğim gibi çok zararlı da olabilmektedirler. Bu mikroplar beslenmek ve çoğalabilmek için yuvalamaya ihtiyaç duyarlar, tükürüğümüzde oldukça fazla sayıda bakteri (Mikrop) bulunur. Bu mikroplar ağız organlarına ulaşamayacak şekilde tükürük içinde süspansiyon halinde ve tükürükle kaplanmış olarak bulunurlar. Bu durumda oldukça zararsızdırlar, yediğimiz yiyecekleri kimyasal reaksiyonlardan ayırdıkları ve besleyici maddelere çevirdikleri için sindirime yardımcı olurlar.

Ağız mikropları diş hastalıklarına da sebebiyet vermektedir. Özellikle diş aralarında kalan besin artıkları onlar için yeterince besin bulundurur. Bu besin maddelerini yiyen bakteri yani mikroplar diş etlerine yerleşmiş olmalarından dolayı kendi artıklarını da oraya bırakırlar. Bu şekilde diş aralarında asitleşme oluşur ve diş çürümelerine sebep verir.

Ağız içi ortamı mikropların yaşamlarını sürdürebilmeleri için uygun bir besi yeri oluşturur. Ağız uygun şekilde temizlendiğinde bu mikropların sağlığa zarar vermesi söz konusu değildir. Geceleri mikroorganizmaların sayısı en üst düzeye çıkar, diş çürümelerini önlemek için mutlaka yatmadan önce ağız temizliği yapılmalıdır. Sabah kalktığımız zaman mikroplar en yüksek seviyede bulunur, kahvaltı, diş temizliği ağzı çalkalama ile tekrar en düşük seviyeye gelirler. Ağız mikropları ağız sağlığına dikkat edildiği sürece zararsızdırlar.
" } ] }